Twijfels over relatie | Bij twijfel zeker doen | Marly Senden

Marly Senden: Bij twijfel zeker doen

Kom in actie bij relatietwijfels en blijf er niet in hangen

Bij twijfel zeker doen van Marly Senden helpt je om een weloverwogen keuze te maken wanneer je te maken hebt met twijfels over je relatie. Het boek biedt inzicht en praktische begeleiding, zodat je kunt beslissen of het de moeite waard is om in je relatie te investeren of dat het beter is je eigen weg te gaan. Wanneer je herhaaldelijk tegen moeilijkheden in je relatie aanloopt, is het begrijpelijk dat je wilt weten of er nog hoop is voor jullie relatie. Hoewel je gevoel een belangrijke rol speelt in deze beslissing, kan het ook verwarrend zijn.

Krijg inzicht in je relatie

Naast je gevoel zijn er wetenschappelijke factoren bekend als “relatievoorspellers” die invloed hebben op het welzijn van een relatie. In het boek wordt uitgebreid ingegaan op dit onderwerp, waarbij wetenschappelijk onderzoek wordt belicht en ondersteund wordt met concrete voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Je krijgt inzichtgevende vragen voorgelegd en de antwoorden worden besproken. Dit helpt je bij het analyseren van je twijfels en bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Je zult beter begrijpen wat er speelt in je relatie en wat je eigen behoeften zijn.

Is je relatie te goed om op te geven?

Soms kan je relatie te goed zijn om zomaar op te geven, maar ook te slecht om mee door te gaan. Als je al geruime tijd worstelt met twijfels en emoties, kan dit ten koste gaan van je eigen geluk. Het boek biedt inzicht in deze complexe situatie en helpt je bij het nemen van de juiste beslissing, of dat nu betekent dat je samen verdergaat of dat je alleen je pad vervolgt.

Heb je al eerder een relatie beëindigd? Bij twijfel zeker doen biedt ook inzichten in eerdere relaties en waarom ze zijn misgelopen. Door dit boek zul je bewuster worden van je eigen behoeften en kun je in de toekomst betere keuzes maken in je liefdesleven. Het boek belicht aspecten die bijdragen aan een gelukkige of juist ongelukkige partnerrelatie, zoals:

  • Gevoel van afstand tussen partners.
  • Communicatieproblemen.
  • Het gevoel dat alles op jou neerkomt.
  • Verschillen tussen jou en je partner.
  • Verliefdheid op een ander.
  • Het gevoel dat je jezelf niet kunt zijn in de relatie.
  • De keuze tussen samen verdergaan of alleen je eigen weg inslaan.

Praktische en doelgerichte oplossingen

Bij twijfel zeker doen is een praktisch en doelgericht boek waarin theoretische uitleg wordt afgewisseld met adviezen, tests, oefeningen en vragen die speciaal voor jou zijn ontworpen. Het boek biedt praktijkvoorbeelden om de theorie in de praktijk toe te passen. Je hebt zelf veel invloed op je eigen geluk, maar dat vereist wel actie van jouw kant. Marly Senden, psycholoog en relatietherapeut, begeleidt je op een praktische en heldere manier bij dit proces.

De auteur, Marly Senden, deelt haar motivatie voor het schrijven van dit boek:

Als je twijfels hebt over je relatie, dan is dit boek speciaal voor jou geschreven, en ik noem je een ‘relatietwijfelaar’. Als psycholoog in mijn praktijk ontmoet ik vaak mensen die worstelen met hun relatie en te lang in die twijfels blijven hangen. Dit heeft een negatieve invloed op hun levensgeluk.

Dit boek is bedoeld om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen, of je nu wilt doorgaan met je relatie of niet. Het is mogelijk om te onderbouwen of een relatie nog kans van slagen heeft aan de hand van factoren die bekend staan als relatievoorspellers.

Vaak komen stellen bij relatietherapie terwijl een van de partners geen duidelijke motivatie heeft om samen door te gaan. Twijfels vormen dan het centrale thema. Deze twijfels over relatie hebben geleid tot het schrijven van dit boek.

Elk hoofdstuk in het boek behandelt een stuk theorie, voorzien van inzichtgevende vragen, een casus, praktische oefeningen, adviezen en een test. Het doel van dit boek is om zo volledig mogelijk te zijn en alle overwegingen voor een keuze aan bod te laten komen. Bovendien is het boek bondig, praktisch en doelgericht. Lees ook het verhaal achter de totstandkoming van dit boek, geschreven door Marly Senden zelf.

Marly Senden deelt haar eigen ervaringen in de liefde, waaronder trouwen, scheiden, samenwonen, daten en verdriet, en benadrukt dat iedereens verhaal uniek is. Door haar eigen ervaringen en de ervaringen uit haar praktijk is ze ervan overtuigd geraakt dat je veel invloed hebt op je eigen geluk. Het enige wat je hoeft te doen, is in actie komen. Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen.

Bij twijfel zeker doen van Marly Senden is verschenen en biedt waardevolle inzichten en begeleiding voor iedereen die twijfels heeft over hun relatie.

Bij twijfel zeker doen van Marly Senden is zojuist verschenen

bestellen het boek bij bol.com
ISBN 9789086665617

Bij twijfel zeker doen in de telegraaf 240317

De Telegraaf schreef op 24 maart 2017:

Gaat het boekenweekgeschenk van Herman Koch over een schrijver van zelfhulpboeken, komt uitgerekend vandaag, op Boekenbaldag, het zelfhulpboek van drs. Marly Senden uit.
‘Als dít mijn boek niet helpt!’, lacht de 48-jarige psycholoog. Zij schreef het handboek Bij twijfel zeker doen omdat ze zoveel relatietwijfelaars in haar Maastrichtse praktijk tegen komt.

‘Wordt er wel gezegd dat mensen lichtzinnig scheiden, ik ondervind juist dat ze er lang over doen om de knoop door te hakken. Blijf niet te lang in twijfels hangen!’ Ja-nee-ja-nee-ja-nee, eindeloos bloemblaadjes van madeliefjes trekken. Een duivels dilemma. ‘Scheiden betekent altijd rouw en verlies, ook bij de initiatiefnemer. Mensen blijven om de ander, van wie ze soms nog houden, geen verdriet te doen.’ Marly Senden verklaart: ‘Ja, je kunt van iemand houden, maar toch niet gelukkig zijn binnen de relatie.’

‘Wat doe je als de relatie te goed is om te gaan en te slecht is om te blijven? Dan moet je de boel op een rijtje zetten: wat is goed aan de relatie, ligt het misschien aan mezelf? Vraag waarom en het probleem komt boven: ontrouw, eenzaamheid binnen het huwelijk. Of mensen vergeten zaken in overweging te nemen. Zeggen ze: “ja, hij slaat me elke week in elkaar, maar ik hou wel van hem”. Als het gevoel in de weg zit, is het tijd de ratio de laten spreken.’

Haar boek is gelardeerd met testen, oefeningen, checklists en cases. ‘Praktijkvoorbeelden genoeg, maar ik heb cliënten natuurlijk onherkenbaar gemaakt. Verliefd op een ander, vreemdgaan, bedrogen worden; ik heb het zelf allemaal meegemaakt.’

Aha, dan is het chapiter ‘Marilien’ uw eigen verhaal? Marly Senden schiet lichtbetrapt in de lach en beaamt dat. Maar als een wildvreemde het als uw verhaal herkent, hoe moet dat dan met uw ex? ‘Wij gaan goed met elkaar om. Hij heeft zelfs hoofdstukken van het manuscript gecorrigeerd. Dít stukje heeft hij nog niet gelezen…’

Met humor is het boek prettiger te lezen

Humor zit er genoeg in het handboek. ‘Tijdens therapiesessies wordt er ook altijd gelachen. Vertelt een vrouw dat ze een asbak naar het hoofd van haar man had gegooid. Vraag ik: “Was-ie vol?” Daar kunnen ze dan samen om schateren.’

Ze geeft meer recepten voor geluk. ‘Soms moet je je verwachtingen bijstellen. Moppert een vrouw: ‘Met opruimen komt alles op mij neer’. Logisch als zij altijd de afwasmachine opnieuw inruimt, omdat hij het niet goed doet. Ik voel voldoening als twee mensen elkaar weer gevonden hebben, en samen gelukkig de toekomst in gaan. Maar ook als ze ieder hun eigen weg gaan en daarin het geluk hervinden.’

Marly Senden is aangenaam verrast door de aandacht voor zelfhulpboeken. ‘Zelf heb ik een kast vol, puur uit nieuwsgierigheid.’

Recensie NBD Biblion – Bibliotheekdienst

Bij twijfel zeker doen – handboek voor de relatietwijfelaar

Twijfels over je relatie? Dan ben je een relatietwijfelaar. Je kunt twijfelen of je een relatie moet aangaan of twijfelen aan je huidige relatie in de zin van ‘zit het er nog in?’ Je krijgt in dit praktische boek een brok theorie, inzichtgevende vragen, een casus, praktische oefeningen, adviezen en een test. De auteur, een psycholoog, heeft de nodige ervaringen met deze materie, zowel privé als beroepsmatig.

Boeiend boek

Gewoon een boek over relaties en geluk. Liefde is een beslissing: ik ga voor jou! Een liefdesrelatie/verbondenheid bestaat uit intimiteit, passie en toewijding. Daarbij is hechting een oerbehoefte en heeft iedere relatie een eigen hechtingsstijl. En dan zijn er nog relatieproblemen, andere verwachtingen, overeenkomsten en tegenpolen, vreemdgaan, ruzie, kinderen, scheiden en daten. En nog veel meer onderwerpen in dit boeiende boek. Met een aanbeveling van Goedele Liekens.

Frans Peterse

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights