Bij twijfel zeker doen | voor de relatietwijfelaar | Marly Senden

Marly Senden: Bij twijfel zeker doen

Kom in actie bij relatietwijfels en blijf er niet in hangen

Bij twijfel zeker doen van Marly Senden helpt je om een keuze te maken om te investeren in jullie relatie of je eigen weg te gaan. Als je steeds weer tegen moeilijkheden aanloopt, dan wil je graag weten of er nog een kans van slagen is. Je gevoel is daarbij belangrijk, maar kan ook in de weg zitten.

Krijg inzicht in je relatie

Naast je gevoel zijn er factoren te benoemen die van invloed zijn op een gelukkige relatie: relatievoorspellers. Daar is veel wetenschappelijk onderzoek naar verricht dat overzichtelijk belicht wordt. Verhalen en voorbeelden uit de dagelijkse praktijk maken de theorie herkenbaar. Inzichtgevende vragen worden aan jou voorgelegd en antwoorden worden besproken. Zou je opnieuw voor een relatie met jouw partner kiezen? Kun je jezelf zijn in deze relatie? Wat is acceptabel en waarin kun je je aanpassen? En zo nog veel meer vragen. Dat zal je helpen bij het analyseren van je twijfels en het nemen van een beslissing. Je krijgt meer inzicht in je relatie en behoeften.

Relatie te goed om weg te gaan

Je relatie kan te goed zijn om te gaan, of te slecht om te blijven. Als je al lang worstelt met gedachten en gevoelens, dan gaat dat ten koste van je levensgeluk. Verder kunnen gaan, samen of alleen, is een bevrijding.
Of heb je (weer) een verbroken relatie achter de rug? Na het lezen van Bij twijfel zeker doen heb je meer inzicht in eerdere relaties en waarom het misliep. Je wordt bewuster van je eigen behoeften en kunt in de toekomst betere keuzes maken. Je krijgt inzicht in aspecten die zorgen voor een gelukkige of juist ongelukkige partnerrelatie.

Thema’s die aan bod komen:

– Ieder op een eiland
– We hebben communicatieproblemen
– Alles komt op mij neer
– We zijn zo verschillend
– Verliefd op een ander
– Mezelf niet kunnen zijn
– Samen of alleen verder

Praktische en doelgerichte oplossingen

Een praktisch en doelgericht boek waarin theoretische uitleg afgewisseld wordt met adviezen, tests, oefeningen, vragen aan jou en praktijkvoorbeelden.
Je hebt veel invloed op jouw eigen geluk. Dat betekent wel dat je in actie moet komen. Marly Senden, psycholoog en relatietherapeut, neemt je op praktische en heldere manier hierin mee.

De reden van het boek, door Marly Senden

Twijfels over je relatie? Dan is dit boek voor jou geschreven en noem ik je een relatietwijfelaar. In mijn praktijk als psycholoog ontmoet ik veel mensen die twijfelen over hun relatie. Een worsteling waar partners vaak heel lang in blijven hangen. Dat bevordert hun levensgeluk niet.

Ik wil hulp bieden om een weloverwogen keuze te maken om wel of niet samen verder te gaan. Of een relatie kans van slagen heeft, is namelijk wel degelijk te onderbouwen met factoren die relatievoorspellers genoemd worden.

Regelmatig komen stellen voor relatietherapie, terwijl een van beide partners geen motivatie kan benoemen om samen verder te gaan. Er zijn twijfels. De hulpvraag is dan meer een analyse van ‘zit het er nog in?’ Die relatietwijfels zijn aanleiding geweest voor dit boek.

Elk hoofdstuk beschrijft een stuk theorie, met inzichtgevende vragen, een casus, praktische oefeningen, adviezen en een test. Het streven van dit boek is om volledig te zijn – alle overwegingen voor een keuze aan bod te laten komen – en bovendien bondig, praktisch en doelgericht te blijven. Lees ook het ontstaan van dit boek, geschreven door Marly Senden.

Zelf heb ik veel ervaringen in de liefde opgedaan: trouwen, scheiden, latten, samenwonen, ontrouw, daten, verdriet en geluk. Ieders verhaal is uniek, maar door ervaringen uit mijn leven en mijn praktijk heb ik de overtuiging opgedaan dat je veel invloed hebt op je eigen geluk. In actie komen is het enige wat nodig is: het leven is een feest, maar de slingers moet je zelf ophangen.

Bij twijfel zeker doen van Marly Senden is zojuist verschenen

bestellen het boek bij booxstore.nl - button

Bij twijfel zeker doen in de telegraaf 240317

De Telegraaf schreef op 24 maart 2017:

Gaat het boekenweekgeschenk van Herman Koch over een schrijver van zelfhulpboeken, komt uitgerekend vandaag, op Boekenbaldag, het zelfhulpboek van drs. Marly Senden uit.
‘Als dít mijn boek niet helpt!’, lacht de 48-jarige psycholoog. Zij schreef het handboek Bij twijfel zeker doen omdat ze zoveel relatietwijfelaars in haar Maastrichtse praktijk tegen komt.

‘Wordt er wel gezegd dat mensen lichtzinnig scheiden, ik ondervind juist dat ze er lang over doen om de knoop door te hakken. Blijf niet te lang in twijfels hangen!’ Ja-nee-ja-nee-ja-nee, eindeloos bloemblaadjes van madeliefjes trekken. Een duivels dilemma. ‘Scheiden betekent altijd rouw en verlies, ook bij de initiatiefnemer. Mensen blijven om de ander, van wie ze soms nog houden, geen verdriet te doen.’ Marly Senden verklaart: ‘Ja, je kunt van iemand houden, maar toch niet gelukkig zijn binnen de relatie.’

‘Wat doe je als de relatie te goed is om te gaan en te slecht is om te blijven? Dan moet je de boel op een rijtje zetten: wat is goed aan de relatie, ligt het misschien aan mezelf? Vraag waarom en het probleem komt boven: ontrouw, eenzaamheid binnen het huwelijk. Of mensen vergeten zaken in overweging te nemen. Zeggen ze: “ja, hij slaat me elke week in elkaar, maar ik hou wel van hem”. Als het gevoel in de weg zit, is het tijd de ratio de laten spreken.’

Haar boek is gelardeerd met testen, oefeningen, checklists en cases. ‘Praktijkvoorbeelden genoeg, maar ik heb cliënten natuurlijk onherkenbaar gemaakt. Verliefd op een ander, vreemdgaan, bedrogen worden; ik heb het zelf allemaal meegemaakt.’

Aha, dan is het chapiter ‘Marilien’ uw eigen verhaal? Marly Senden schiet lichtbetrapt in de lach en beaamt dat. Maar als een wildvreemde het als uw verhaal herkent, hoe moet dat dan met uw ex? ‘Wij gaan goed met elkaar om. Hij heeft zelfs hoofdstukken van het manuscript gecorrigeerd. Dít stukje heeft hij nog niet gelezen…’

Met humor is het boek prettiger te lezen

Humor zit er genoeg in het handboek. ‘Tijdens therapiesessies wordt er ook altijd gelachen. Vertelt een vrouw dat ze een asbak naar het hoofd van haar man had gegooid. Vraag ik: “Was-ie vol?” Daar kunnen ze dan samen om schateren.’

Ze geeft meer recepten voor geluk. ‘Soms moet je je verwachtingen bijstellen. Moppert een vrouw: ‘Met opruimen komt alles op mij neer’. Logisch als zij altijd de afwasmachine opnieuw inruimt, omdat hij het niet goed doet. Ik voel voldoening als twee mensen elkaar weer gevonden hebben, en samen gelukkig de toekomst in gaan. Maar ook als ze ieder hun eigen weg gaan en daarin het geluk hervinden.’

Marly Senden is aangenaam verrast door de aandacht voor zelfhulpboeken. ‘Zelf heb ik een kast vol, puur uit nieuwsgierigheid.’

Recensie NBD Biblion – Bibliotheekdienst

Bij twijfel zeker doen – handboek voor de relatietwijfelaar

Twijfels over je relatie? Dan ben je een relatietwijfelaar. Je kunt twijfelen of je een relatie moet aangaan of twijfelen aan je huidige relatie in de zin van ‘zit het er nog in?’ Je krijgt in dit praktische boek een brok theorie, inzichtgevende vragen, een casus, praktische oefeningen, adviezen en een test. De auteur, een psycholoog, heeft de nodige ervaringen met deze materie, zowel privé als beroepsmatig.

Boeiend boek

Gewoon een boek over relaties en geluk. Liefde is een beslissing: ik ga voor jou! Een liefdesrelatie/verbondenheid bestaat uit intimiteit, passie en toewijding. Daarbij is hechting een oerbehoefte en heeft iedere relatie een eigen hechtingsstijl. En dan zijn er nog relatieproblemen, andere verwachtingen, overeenkomsten en tegenpolen, vreemdgaan, ruzie, kinderen, scheiden en daten. En nog veel meer onderwerpen in dit boeiende boek. Met een aanbeveling van Goedele Liekens.

Frans Peterse

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit:
Geverifieerd door MonsterInsights