Dooie dagen, misdaadroman | Pim Hermans

Uit het Nederlands Dagblad:

Prachtig tijdsbeeld en zeer goed geschreven. Het debuut steekt ruim boven het maaiveld uit.

Dooie dagen Pim Hermans genomineerd voor de Schaduwprijs 2017
‘Dooie dagen’ van Pim Hermans

Dooie dagen speelt zich af in Amsterdam Betondorp

Geeft een prachtig tijdsbeeld van de jaren vijftig

Dooie dagen: In de jaren vijftig groeit een jongen op in een ontwricht gezin. In de schaduw van het Ajax-stadion probeert hij zich te handhaven onder de tirannie van zijn moeder en de hoofdonderwijzer. De traumatische ervaringen brengen hem uit zijn evenwicht. In de zeventiger jaren leggen de hoofdpersonen uit zijn jeugd ineens het loodje. De politie tast in het duister. Als een van de slachtoffers een oude dienstkameraad blijkt te zijn moet de rechercheur bovendien zijn Indië-verleden onder ogen zien. Dooie dagen is niet alleen een spannende misdaadroman. Het boek geeft ook een fraai tijdsbeeld van de Amsterdamse arbeiderswijk Betondorp en van enkele belangrijke politieke en sociale thema’s.

Zoek je contact met Mosae Libro klik gerust.

‘Dooie dagen’ is de debuutroman van Pim Hermans en genomineerd voor de Schaduwprijs 2017.

Interview met Pim Hermans en Ronald Giphart over Dooie dagenInterview Ronald Giphart met Pim Hermans

bestellen - button - Dooie dagen
Wij betalen de verzendkosten


Boektrailer
Lees alle reviews over Dooie dagen

De eerste bladzijde van Dooie dagen:

Frans Lavel besefte dat hij in zijn stoel zat te ijsberen. Taalkundig was het niet in de haak, maar dat maakte hij zelf wel uit. Zijn tijd als onderwijzer lag achter hem. Met de benen over elkaar geslagen liet hij de aan de tenen van zijn rechter voet bengelende pantoffel driftig op en neer gaan. Hij had het afgelopen half uur de televisie al twee keer aan en uit gezet. Zijn ongedurigheid raakte hij niet kwijt in het saaie praatprogramma op Nederland 2, terwijl de voetbalsamenvattingen op het andere net hem gestolen konden worden.
Zondagen waren aan hem sowieso niet besteed. Begin jaren vijftig was er pal voor zijn deur een kerk gebouwd, zodat het met zijn zondagsrust gedaan was. In de middag, als Ajax thuis speelde, kon hij bovendien zijn lol op met de supporters die een plekje voor de auto zochten en hem desnoods rustig op de stoep parkeerden als dat de heren intelligentsia zo uitkwam.

Sinds de dood van zijn vrouw een jaar eerder zat hij niet meer zo lekker in zijn vel. Het was erg stil in huis geworden. Stil en leeg. Zijn echtgenote was geen grote bron van inspiratie geweest, maar zij bleek onovertroffen als boksbal om het chagrijn kwijt te raken dat hij in zijn contacten met de medemens opbouwde. Bij thuiskomst even lekker een halfuurtje van zich af mopperen, dat was er niet meer bij.
Natuurlijk, hij had Elly nog. Hoe vaak had hij er niet aan gedacht met haar een nieuw leven te beginnen, zeker nadat haar man was verongelukt. Maar nu met de jaren het lichamelijke gedoe er steeds minder toe deed, was hij toch blij dat ze haar eigen bedoeninkje had. Zo veel hadden ze elkaar trouwens ook niet meer te vertellen.
Het lege huis had hem op zichzelf teruggeworpen. Hij voelde in al zijn vezels dat zijn rol was uitgespeeld. In de goeie ouwe jaren vijftig was hij onaantastbaar geweest. Een hoofdonderwijzer was in die dagen bekleed met pauselijk gezag, zo leek het wel. Zijn wil was wet.

Lees meer over Dooie dagen, het verhaal speelt zich af in Betondorp van onder andere Johan Cruijff.

Recensiecitaat NBD

‘Spannend, meeslepend en een verrassend plot’

Juryrapport nominatie Schaduwprijs

Dooie dagen van Pim Hermans is een intiem portret van het Amsterdamse Betondorp in de jaren vijftig en zeventig van de vorige eeuw, waarin overtuigend wordt aangetoond dat ook in een
kleine gemeenschap het menselijk tekort kan leiden tot moord en doodslag.
De jury vond het boek weliswaar niet superspannend, maar heel herkenbaar en mooi geschreven.
Een prachtig tijdsbeeld bovendien.

bestellen - button - Dooie dagen

Wij betalen de verzendkosten

Bekijk en lees hier Dooie dagen.

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights